Energikommisjonen har gitt marsjordre om å bygge mer av alt, raskere. Med dette som bakteppe inviterer vi for 10. gang bransjen til en hel dag med erfaringsdeling og nettverksbygging på Høydekonferansen.
I år har vi invitert toppsjefene i Elvia, Lede og Lnett med på scenen i topplederdebatt. Tema for topplederdebatten er "Topplederens ansvar for mer kraft raskere uten dødsfall". Med i debatten er også Aleksander Østborg, Fjordspennstekniker i Statnett. Debatten blir ledet av Ole Petter Pedersen, daglig leder og redaktør i Europower.
I forkant av høydekonferansen har vi tatt en prat med topplederne som skal delta i debatten.
- Energikommisjonen har gitt marsordre om mer av alt raskere. Hva tenker dere om det?
- Jeg er enig i at det ikke er kun EN løsning for å gjennomføre energiomstillingen og nå klimamålene, vi må gjøre mange tiltak parallelt, sier Anne Sagstuen Nysæther, Adm. dir. i nettselskapet Elvia. Mange tiltak er satt i gang både politisk, regulatorisk og av aktørene i bransjen selv. Nå må vi holde fram med de planene og tiltakene vi har samtidig som vi hele tiden ser etter forbedringsområder uten å forstyrre arbeidet vi er i gang med.
Anne Sagstuen Nysæther får støtte av Trond Winther, adm. dir. i nettselskapet Lnett.
- Jeg ser på dette som et viktig budskap og et uttrykk av en forventning til oss i kraftbransjen, svarer Trond Winther.
Trond Winther understreker at det ikke kun handler om fart.
- Samtidig tenker jeg at det ikke kun handler om å gjøre ting raskt, men å gjøre ting smart. Som Gandhi sa; «fart er irrelevant hvis vi går i feil retning». En av de mest viktigste, men også mest krevende, oppgavene vi har fremover er å velge riktig strategi for hvordan vi bygger og utvikler nettet vårt. Dette gjør vi under betydelig usikkerhet knyttet til aspekter som produksjon, forbruksmønster, tilgjengelige fleksibilitetsmarked, potensiale i ny teknologi osv.
Øivind Askvik konserndirektør og daglig leder i nettselskapet Lede. Han peker også på teknologi som en del av løsningen.
- Vi må bli flinkere til å ta i bruk teknologi og fortsette med forbedring av arbeidsprosesser for å ta ned arbeidsbelastning, svarer Øivind Askvik
Også i Elvia har teknologi en viktig rolle når det gjelder å redusere risikoen for ulykker.
- For Elvia betyr dette at vi må utvikle oss og måten vi jobber på: Bygge nett raskere og på rett sted. Digitalisering og utvikling av arbeidsprosesser, dialog med kunder og tilgang på kompetanse er viktige tiltak vi gjør for å klare dette. Og dessuten er koblingen mellom nettet og ny, fornybar kraftproduksjon et område vi ønsker å finne nye løsninger på sammen med produsenter og forbrukere, svarer Anne Sagstuen Nysæther.
Hun fortsetter:
- Sikkerhet må alltid komme først og den gjennomgående sikkerhetskulturen vi har skal ligge til grunn i all vår utvikling. Når vi tar i bruk ny teknologi og jobber på nye måter både i planlegging, bygging og drift av nettet, handler det om å koble sikkerhets- og utviklingsarbeidet vårt slik at nye måter å jobbe på styrker og ikke svekker sikkerheten for alle som jobber for oss og ferdes rundt våre nettanlegg. Jeg har stor tro på at ny teknologi i de fleste tilfeller bedrer sikkerheten, for eksempel slik vi ser med bruk av droner som erstatning for arbeid i høyden.
- Hva mener du er viktige tiltak for å redusere risikoen for alvorlige ulykker og dødsfall når vi skal bygge mer kraft, raskere?
- Da er det viktig at vi jobber som før og ikke tar snarveier fordi det haster, understreker han. Vi har alltid tid til gode sikkerhetsvurderinger og tiltak. Vi skal følge sjekklistene som før, svarer Øivind Askvik.
- Hva betyr det for Lnett at bransjen skal gjøre mer av alt raskere?
- For oss i Lnett representerer dette en forventning om og et behov for at vi må tenke og jobbe annerledes, svarer Trond Winther. Nettbransjen har i mange år vært preget av stor grad av stabilitet med fokus på høy oppetid og lavest mulig kostnad og med relativt få større investeringer. Nå har vi blitt premissgivere for grønn energiomstilling og næringsutvikling, og må i tillegg erstatte en stor andel gammelt nett. For oss og for mange av våre leverandører betyr dette en betydelig økning i aktivitetsnivå, kompleksitet og eksponering, som vi skal lære oss å håndtere effektivt og sikkert.
Øivind Askvik ser alvoret i beskjeden fra energikommisjonen om mer av alt raskere. Samtidig er han optimistisk.
- Bransjen kan absolutt unngå alvorlige ulykker og dødsfall. I Æsops fabler finner en vel uttrykket «Høyt henger de og sure er de». Moralen er vel at en forakter det en ikke kan oppnå - og det skal vi ikke gjøre i bransjen. Vi oppnår det vi bestemmer oss for.
Trond Winther fra Lnett avslutter:
- Jeg gleder meg veldig til å delta på konferansen og til å dele noen av mine perspektiv rundt hva som er topplederens rolle og ansvar for å sikre at ingen skader seg i vår virksomhet og i våre aktiviteter.
Den 26. september har Europower som ambisjon å samle rundt 200 bransjekolleger på Høydekonferansen for å dele erfaringer rundt det å lykkes med mer kraft raskere - uten dødsfall.