Skip to content
Annonser på Europower

Når råteutviklingen har kommet for langt, øker risikoen for montører som klatrer i stolpene

mer-kraft-Gridguard

 

Energikommisjonen har gitt marsjordre om å bygge mer av alt, raskere. Med dette som bakteppe inviterer vi for 10. gang bransjen til en hel dag med erfaringsdeling og nettverksbygging på Høydekonferansen. Målet i år er å samle 200 deltakere.

Gridguard er blant utstillerne på årets konferanse. Vi har tatt en prat med Erlend Nordbak som er COO i Gridguard for å bli bedre kjent med han og selskapet. 

CEO Stig Skjelvik

- Hvorfor bør deltakerne på årets konferanse besøke deres utstillerstand?

- Gridguard utvikler en sensorplattform for kraftnettet der enhetene monteres på selve stolpene for å monitorere tilstand i både mast og ledning for å forenkle drift og vedlikehold av nettet. Vår teknolog måler utvikling av råte og beskytter aktivt mot skader fra hakkespett. Systemet er selvlærende og analyserer data kontinuerlig ved hjelp av AI. På den måten får nettselskapene detaljert innsikt i nettet tilstand over tid og dette gir muligheten til prediktivt vedlikehold fremfor dagens praksis med intervallmetodikk.

- Hvordan bidrar ditt firma til en sikrere arbeidshverdag for de som jobber i høyden?

- Trestolper er sårbare for både stokkmaur og råte. Når råteutviklingen har kommet for langt, øker risikoen for montører som klatrer i stolpene. Med Gridguard vil stolpene overvåkes kontinuerlig, noe som gir montører i felt en tryggere hverdag. Man har alltid oversikt over hvilke stolper som er utsatt og potensielt farlige. Og vi kan varsle med lydsignal dersom en montør begynner å klatre i en stolpe som er identifisert som usikker.

- 70 % av norske nettselskaper har i tillegg et betydelig problem med hakkespett som skader stolpene. Disse skadene svekker stolpenes bærestyrke og øker risikoen for montører i høyden. Med vår avanserte sensorplattform kan vi identifisere spesifikke hakkespettarter og skille mellom skadelig hakking og ufarlig tromming. Når Gridguard oppdager en hakkespett som påfører skade, aktiveres lydsekvenser fra samme art. Fordi hakkespetter er territorielle når de bygger reirhull, vil dette få dem til å avbryte arbeidet. På denne måten løser vi problemet med hakkespettskader og vil på sikt dermed redusere behovet for risikofylt klatring.

Gridguard på stolpe

- Hva mener du er viktige tiltak for å redusere risikoen for alvorlige ulykker og dødsfall når vi skal bygge mer kraft, raskere?

- Vi har vært med montører fra nesten hele landet ut i felt sommer og vinter i all slags terreng for å montere opp Gridguard. Vi har intervjuet de om hvordan arbeidsdagene er både ved feilsøk og bygging. Vi har sett hvilke rutiner og sjekklister de har for å unngå ulykker. Vi har hørt morsomme røverhistorier og skremmende anekdoter. Det er imponerende hvordan de takler så barske forhold i landskap som kan ta pusten fra enhver, og ofte under ekstreme værforhold. Brukervennlighet og faktisk nytteverdi er ambisjonen vi har for Gridguard-appen. Vi skal lage det beste verktøyet for slike forhold. Rask onboarding av nytt mannskap, oversikt over hvor folk og materiell med den beste kartløsning selv for de som ikke er lokalkjent. Hva slags landskap det er og gode værvarsel. Altså smidigere kommunikasjon om alle forhold selv utenfor dekningsområder for samband og telenett, noe som blir mulig når vi bygger Gridguards uavhengige mesh-nettverk langs kraftlinjene.

Vår CEO Stig Skjelvik monterer Gridguard i mast


- Har du deltatt på Høydekonferansen tidligere?

- Nei, vi er jo en start-up og er relativt ferske i bransjen. Fokus frem til nå har vært å forstå hvilke utfordringer man har med drift og bygging av linjer, for deretter å designe ett produkt som gjør dette mer effektivt og tryggere.

- Hvorfor deltar dere som utstillere på årets Høydekonferanse?

Mange spennende foredragsholdere kommer til å delta på konferansen, så for oss er det først og fremst mye å lære. Samtidig ser vi frem til å bli kjent med bransjekolleger og utvide vårt nettverk. 

Den 26. september har Europower som ambisjon å samle rundt 200 bransjekolleger på Høydekonferansen for å dele erfaringer rundt det å lykkes med mer kraft raskere - uten dødsfall.