- Jeg ønsker å formidle at hengetraume er en tilstand som er fatal
Stefan Månsson er Senior HSE Instructor i Energy Innovation.
I år er han invitert som foredragsholder på Høydekonferansen.
Vi har tatt en prat med Stefan for å bli litt bedre kjent med han, og for å forstå hvordan han møter beskjeden fra Energikommisjonen om "Mer av alt, raskere".
- Hva er du mest stolt av i eget selskap?
– Jeg er mest stolt av kompetansen til de ansatte og viljen til å strekke seg langt. Vi lager et læringsmiljø som holder høy kvalitet og gir kursdeltakere mye ekstra innehold som er tilpasset.
- Hva brenner du for?
- Å prøve å lære mennesker evnen til å håndtere sin jobb på en sikker måte slik at de ikke blir skadet eller ennå verre. At de kommer seg hjem etter jobb. Så hvis det skjer noe, da har jeg gjort mitt beste for å lære disse kursdeltakerne å håndtere nødsituasjoner på en god måte. Taking care of shit when bad things happends!
- Hva liker du å gjøre når du ikke er på jobb?
- Være med mine barn og reise på bobiltur.
- Energikommisjonen har gitt marsordre om mer av alt raskere. Hva tenker du om det?
- Jeg tenker IKKE GLEM HMS, dette kan fort bli glemt når det skal gå raskt. Min jobb er å få folk igjennom arbeidsdagen på en sikker måte og håndtere nødsituasjoner.
- Hva betyr det for din arbeidsplass at bransjen skal gjøre mer av alt raskere?
- Det betyr at vi må utvikle kurser og tilpasse innehold etter kompetanse og situasjoner relatert til en vindturbin og arbeide i høyden.
- Hva mener du er viktige tiltak for å redusere risikoen for alvorlige ulykker og dødsfall når vi skal bygge mer kraft, raskere?
- Trening, trening og trening. Det er ingen snarvei til å bli flink innen et område en terping terping og terping! Grunnkurs i GWO er bra, men langt fra nok. Det er og GWO kurser som er mer avansert for eksempel Advanced Resque og Enhanced First Aid. Vi tilbyr og Onsite trening der vi reiser hjem til kunden og holder trening der, lokalt. Det settes stort pris på.
- Hva er spesielt krevende med tanke på arbeid i høyden offshore?
Uforutsett vær og vind, tidsfrister, mangel på kompetanse og folk, langt unna mer kvalifisert hjelp, sertifiseringene er gyldig i 2 år, det er lang tid for trening innen HMS.
- På årets høydekonferanse skal du holde et foredrag om hengetraume. Hva ønsker du å formidle i foredraget?
- Det jeg ønsker å formidle er at hengetraume er en tilstand som er fatal, det kommer mye raskere en hva folk flest tror. Ansvar til de andre i teamet blir enormt stort, kollegaen må evakueres ned raskt, det er ikke tid til å ringe etter hjelp. Med enkle tiltak og en gjennomtenkt taktikk og strategi kan dette minimeres, det går ikke heilt å fjerne risikoen, men jeg jobber mye med å belyse dette. Denne belysning kan få personen som arbeider i høyden til å være med bevist over egen atferd og risikovurdering.
- Hva er din forventning til årets Høydekonferanse?
- Kanskje komme med litt nye innspill omkring dette tema og lære meg mer om arbeide i høyde og medic.
- Er det noe annet du ønsker å si?
- Jeg brenner mye for dette med å gjøre mitt beste for å få folk så godt forberedt jeg kan.
I år er ambisjonen å samle 200 deltakere på Høydekonferansen. Du treffer Stefan Månsson og mange flere på Høydekonferansen den 26. september.