Skip to content
Annonser på Europower
mer-kraft-1272x120-1

Det må være en rød tråd fra toppledelse til de som faktisk utfører jobben

mer-kraft-620x400--Yngve

I 2006 besluttet AAK Safety at selskapet ønsket å samle næringen til en konferanse for å lære av hverandre.

Det ligger i blodet

- Vi ville skape en arena hvor erfaringsdeling fra bransjen og fra myndighetene ble naturlig, og hvor vi kunne få til fine diskusjoner, forteller Yngve André Grüner, daglig leder i AAK Safety.

Han forteller at de helt siden starten har sett viktigheten av å dele av egen kompetanse, og å være med å prege utviklingen innenfor et felt som, trass dystre statistikker, har vært stemoderlig behandlet av både arbeidsliv og myndigheter.

- Her ligger det et ansvar, og vi mente at høydekonferansen var riktig arena for å dele kunnskap i bransjen, forteller han. I AAK Safety lever vi for sikkert arbeid i høyden. Det ligger i blodet vårt. Det har det alltid gjort.

- Hva er bakgrunnen for at Aak Safety i sin tid ble etablert? 

- AAK Safety har sitt opphav i den bratte Romsdalsnaturen. Her vokste det gjennom siste halvdel av forrige århundre fram et unikt kompetansemiljø basert på erfaring fra stup og fjelltopper over hele verden. På 1980-tallet ble dalen gjenstand for stadig mer oppmerksomhet fra både inn- og utland.

Yngve André Grüner viser til basehoppingens dramatiske barndom, krevende alpine redningsaksjoner og film- og fjernsynsproduksjoner med bratte bilder bidro til dette.

- Det lokale klatremiljøet fikk foredlet sin spesielle kompetanse i krevende operasjoner blant annet i Trollveggen, en av de høyeste, bratteste og mest spektakulære nordveggene i Europa.

Fra fjellsport til industri

Fred Husøy bygget på denne kompetansen da han i 1987 lanserte sitt unike tilbud til mennesker med dragning mot bratte opplevelser – Aak Fjellsportsenter.

- I ly av de gamle tømmerveggene som en gang huset Norges første turisthotell, Hotel Aak, ble vi pionerer i Norge for kommersiell fjellturisme basert på profesjonell veiledning i bratt fjellnatur.

1691653061932

Det lille hotellet ved E-139 midt mellom Åndalsnes og Trollveggen ble raskt et naturlig samlingspunkt for klatrere i Romsdalen, både lokale og besøkende. Men parallelt med at stedet dannet kulissene for nye avsnitt i norsk klatrehistorie ble det også arnestedet for en industriell anvendelse av den unike kompetansen som fantes her.

- I 1989 startet AAK utvikling av metoder og utstyr for et taubasert atkomstsystem til bruk i industriell sammenheng.

De første oppdragene ble gjennomført på oljeplattformen Gullfaks A i 1990 og markerte gjennombruddet for bruk av Tilkomstteknikk (TT) på norsk kontinentalsokkel. Siden fulgte andre selskap i AAK sine fotspor, og i dag er

Tilkomstteknikk regulert gjennom en nasjonal standard og sidestilt med bruk av stillas innenfor Havindustritilsynet sin jurisdiksjon.

- De senere år har vi også sett framveksten av TT innen landbasert virksomhet.

Erfaringen fra veiledning i fjellsport kombinert med kompetansen fra utvikling av Tilkomstteknikk gjorde det naturlig for AAK å videreføre opplæringsvirksomheten innenfor industrisegmentet.

- AAK ble snart kjent som en annerledes kurstilbyder med en spesialisert kurskatalog og skreddersydde tilbud for den enkelte kunde. AAK har siden vært representanter for en forståelsesbasert opplæring som tar sikte på å gjøre deltakerne i stand til å foreta sikre, selvstendige valg i høyden.

- Hvordan har selskapet utviklet seg siden oppstart?

- AAK selskapene har, som mange andre, hatt utfordrende tider. I 2008 ble det tatt en beslutning om å skille AAK Safety ut som et eget selskap, og siden den gang har vi har hatt en stabil, sunn og fornuftig utvikling forteller Yngve André Grüner.

I 2016 ble AAK Safety solgt til det svenske konsernet Bergman & Beving og underlagt produktselskapet Cresto Group.

- 1. april 2024 lanserte vi AAK Safety i Sverige, med avdeling i Helsingborg og Heby. I dag inngår AAK Safety i konsernet Bergman & Beving – og utgjør sammen med det svenske selskapet Cresto den ledende gruppen for fallsikringsutstyr i Norden.

Jeg er mest stolt av de ansatte

- Hva er du mest stolt av i eget selskap?

- Jeg er mest stolt av de ansatte i selskapet. Kompetansen som finnes i våre ansatte er unik! De ansatte i AAK Safety sitt verdisyn har stor betydning for kompetanseutvikling og motivasjon internt – det er med å gjøre oss til det vi er. 

- Hva brenner du for? Hva gjør at du gleder deg til å gå på jobb?

- Når jeg kommer på jobb tenker jeg at jeg gjør en forskjell. Sammen med teamet mitt er jeg med på å løfte kunnskapsnivået på arbeid i høyden. Dette er med på å sørge for at de som jobber i høyden kommer seg trygt hjem.

Yngve André Grüner forteller at han også får en boost av all kunnskapen i selskapet.

- Jeg slutter aldri å bli imponert over fokuset og kunnskapen kollegene mine besitter. Hver arbeidsdag lærer jeg noe nytt. Samlet sett er dette det som gjør at jeg gleder meg til å gå på jobb.

- Hva liker du å gjøre når du ikke er på jobb?

- Når jeg ikke er på jobb setter jeg tid sammen med famile og venner høyt. Gjerne ute på tur eller på jakt. Jeg liker meg godt ute, så det er ski, fotturer, fisking og jakt som er aktivitetene jeg bruker mest tid på. Men en god bok er heller ikke å forakte, den siste boken jeg leste var boken til Magnus Midtbø.

- Energikommisjonen har gitt marsordre om mer av alt raskere. Hva tenker du om det?

- Dette var et vanskelig spørsmål. Å bygge ut fornybar energi i Norge, med de natur- og arealkonfliktene vi opplever er utfordrende. Samfunnet utvikler seg og vi trenger mer energi, men jeg har utfordringer med å ikke si ja takk til vindmøller så lenge de ikke er i Romsdalen. Dette er et stort tema, og jeg tenker det er viktig at vi bruker tid på å finne den best mulige løsningen – uten for store inngrep i naturen.

- Hva betyr det for din arbeidsplass at bransjen skal gjøre mer av alt raskere?

- Som alle andre blir AAK Safety berørt av dette, og vi må gjøre vår del for å lykkes. Som en start har vi tatt i bruk solceller på en av våre lokasjoner, og vi jobber med å finne løsninger for en mer effektiv og fleksibel energibruk for å senke forbruket vårt.

Han forteller også at de gjør en ekstra vurdering av varer de handler fra sine leverandører, og at de ønsker at utstyret de leverer til deres kunder skal være så bærekraftig som mulig – gjennom hele produktets levetid.

- Hva mener du er viktige tiltak for å redusere risikoen for alvorlige ulykker og dødsfall når vi skal bygge mer kraft, raskere?

- Det må være en rød tråd fra toppledelse til de som faktisk utfører jobben. Det må sørges for at det blir gitt opplæring, settes av tid til kompetansedeling og at det velges riktig utstyr til jobben som skal utføres. Her kan vi i AAK Safety bidra med vår kunnskap.

- Hvorfor er Høydekonferansen viktig for bransjen?

- Høydekonferansen er viktig for bransjen fordi den skaper en arena for framsnakking, og retter fokus på sikkert arbeid i høyden.

- Hva er din forventning til årets Høydekonferanse?

- Jeg forventer gode diskusjoner på årets Høydekonferanse, og at alle som har deltatt reiser hjem og tenker; dette var en bra konferanse, nå har jeg fått noe å tenke på.

I år er ambisjonen å samle 200 deltakere på Høydekonferansen. Du treffer Yngve André Grüner og mange flere på Høydekonferansen den 26. september.